Startblok Riekerhaven

Realisatie van de website voor Startblok Riekerhaven, Amsterdam

Startblok Riekerhaven is een woonproject bedoeld voor jonge vluchtelingen en jongeren uit Nederland, die hier tijdelijk gaan wonen en samen aan de toekomst bouwen. Het is nu nog een braakliggend terrein met wat containerwoningen erop, maar vanaf juli 2016 wonen hier ongeveer zo’n 500 jonge studenten, afgestudeerden en vluchtelingen met een verblijfsvergunning door elkaar. 

Door de zogeheten statushouders en Nederlanders te mixen, hoopt de gemeente Amsterdam dat de nieuwkomers beter integreren. De Nederlanders helpen de asielzoekers bijvoorbeeld met hun studie, werk, de taal en het organiseren van projecten.

Startblok Riekerhaven in het nieuws

Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland met zo’n project, dat veel aandacht in de media kreeg. Als u meer achtergrondinformatie wilt is het artikel van NOS op 3 een aanrader. Daarnaast was er in het NOS Journaal een item over Startblok Riekerhaven. Hierin vertellen bewoners Fleur en Ali over het project en geeft een goed sfeerbeeld van het terrein. Klik hier om de uitzending terug te kijken. Het item begint vanaf 7:30:

De opdracht in samenwerking met JSC&D

De opdracht om de website voor Startblok Riekerhaven te mogen maken heb ik aan mijn bevriende collega Joakim Smits te danken. Joakim timmert met zijn eigen bedrijf JSC&D hard aan de weg om via zijn netwerk voor veelal bouwprojecten websites te realiseren. Echter kun je, zeker als zzp-er, niet altijd alles alleen en daarom heeft Joakim gevraagd of ik hem bij deze opdracht wilde ondersteunen. Wat ik natuurlijk met beide handen aanpakte. Overigens was Joakim al veel eerder bij dit project betrokken. Zo heeft hij in opdracht van Socius ook deze informatie brochure ontworpen. Welke het mede mogelijk heeft gemaakt dat het project überhaupt is aangenomen.

De opdrachtgevers en de klantvraag

Dit project kende meerdere opdrachtgevers, namelijk: De gemeente Amsterdam, woonstichting de Key en Socius. Wij hadden echter vooral contact met Socius, aangezien dit ook de partij is geweest waar Joakim de eerder genoemde brochures voor heeft gemaakt en met wie hij veel samenwerkt. De officiële klantvraag luidde als volgt:

https://digitaldeer.nl/wp-content/themes/salient/css/fonts/svg/basic_elaboration_message_dots.svg

Kunnen jullie een meertalige website ontwerpen die we makkelijk zelf kunnen onderhouden en aanpassen?

De realisatie van de website Startblok Riekerhaven

Om de wens van de opdrachtgever te realiseren hebben we er voor gekozen om een WordPress website te maken. WordPress is een populair Content Management Systeem (CMS) die de basis vormt voor miljoenen websites op het web. WordPress is een zeer gebruiksvriendelijke manier om de klant/opdrachtgever de mogelijkheid te geven om achteraf zelf content te veranderen of toe te voegen, zonder hier zelf technische kennis voor in huis te hebben.

Aangezien WordPress wereldwijd zo’n populair CMS is, worden er ook heel veel extra features/uitbreidingen voor ontwikkeld. Zo ook de mogelijkheid om de website meertalig te maken. Met als grootste voordeel dat het aanpassen van de content in de verschillende talen nog even gebruiksvriendelijk en eenvoudig is. Hierdoor kan er dus nog steeds zonder enige technische kennis heel eenvoudig nieuwe content of zelf andere talen aan de website worden toegevoegd.

Wilt u zelf ook een vergelijkbare website laten ontwikkelen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op om een afspraak te maken.